fbpx
РЕЗЕРВИРАЙТЕ СЕГА: 0878 557 455

Църква „Св. Георги Победоносец“

Златоградчани наричат църквата „Св. Георги Победоносец“ – „новата църква“, тъй като тя е изградена 37 години след старата църква в града – „Свето Успение Богородично“. Според каменния надпис храма „се огради в името на св. Великомъченик Георги с всеобщи усилия, по времето на Св. митрополит Антим, от ръката на майстор Георги, през 1871 година”. Високата камбанария свидетелства за голямата победа на българите в обществения живот на Османската империя. Храмовата икона на Св. Георги е изписана от образописеца Нестор – представител на Дебърската школа.

Много от иконите са от Света гора и имат ктиторски надпис. Тук човек може да се поклони и на две чудотворни икони на Света Богородица. Едната е „Св. Богородица Ватопедска”, а другата е рисувана през 1904 година – „Св. Богородица Скоропослушница”, което ще рече, че бързо чува молитвите. На една друга от иконите в храма пък пише, че през 1877 г. част от мощите на св. Петка, св. Модесий и св. Харалампий са били положени в олтара на храма „Св. Георги” в Златоград. В църковния двор се намира Взаимно училище, в което се помещава музейната сбирка „Просветното дело в Средните Родопи“.

Сградата на Взаимното училище е предложена от експертен съвет при Националния институт на недвижимото културно наследство като обект от национално значение, защото не е затваряло врати от откриването си и защото е уникално място, съхранило и пренесло във времето просвета, култура, история, атмосфера.